Krafne - Kvasac d.o.o.
Na vrh

Vrh

Krafne

recepti__krafne_02Noviju verziju recepta za krafne pogledajte ovdje.
Tradicionalna delicija za poklade.

Sastojci:

  • 500g glatkog brašna
  • 1 kockica di-go svježeg kvasca za kolače
  • 2dl vode
  • 50g maslaca
  • 5 žumanjaka
  • 70g šećera
  • 0,4dl slatkog vrhnja
  • malo soli

rum i korica limuna
ulje za prženje
marmelada od marelica za punjenje

Priprema:

Omekšajte maslac. Brašno prosijte u prikladu zdjelu. Udubite jamicu pa u njoj s malo mlake vode i nešto okolnog brašna razmutite svježi kvasac. Zdjelu pokrijte i ostavite na toplome 10 minuta. Tada dodajte preostale sastojke pa pomoću kuhače umijesite glatko tijesto. Tijesto pokrijte i ostavite na toplome da udvostruči volumen, zatim ga oblikujte u valjak i pomoću plastične lopatice narežite na 20 jednakih komada. Dlanovima ih oblikujte u kuglice, svaku malo spljoštite i složite na ubrus. Tijesto možete narezati i ovako: razvucite ga valjkom, ali tako da ostane 2,5 do 3cm debelo, zatim pomoću okruglog kalupa izrezujte krafne. Pokrijte ih ubrusom i ostavite da još jednom nabujaju.

Postupak:

U većoj tavi ugrijte dovoljno masnoće neutralnog okusa na 180°C. Krafne položite u vruću masnoću najprije gornjom stranom prema dolje. Pecite ih poklopljene samo 5 sekundi, otklopite i pecite 3 do 4 minute, a onda ih okrenite i ispržite do kraja. Tako će dobiti okrugli svijetli rub. Prženo tijesto izvadite na kuhinjski papir da se ocijedi od viška masnoće, zatim još tople krafne napunite marmeladom pomoću šprice s dugačkim nastavkom. Poslužite ih ohlađene i obilno posute šećerom.

Savjet:

Ako nemate pri ruci kuhinjski termometar kojim biste izmjerili temperaturu masnoće, pomoći će vam komadić bijeloga kruha. Ubacite ga u zagrijano ulje i pratite kako brzo poprima boju. Ako kruh ravnomjerno i postupno postaje smeđ, temperatura je upravo takva kakvu trebate. Od ove količine tijesta možete napraviti 20 krafni uobičajene veličine.


Još puno zanimljivih recepata i savjeta potražite na Kutku za peciva i kolače.


Naši brendovi

© KVASAC d.o.o.|Prudnička 98, Prudnice, 10291 Prigorje Brdovečko|OIB: 77582119673
Telefon : +385 1 3349 900| Fax : +385 1 3397 669 | kvasac@kvasac.hr