Domaći somuni - Kvasac d.o.o.
Na vrh

Vrh

Domaći somuni

recepti__domaci_somuni_02Neizostavni dio svake roštiljade.

Sastojci:

  • 600 g brašna
  • 500 ml tople vode
  • 60 g (1 i 1/2 kockica) di-go svježeg kvasca
  • žličica šećera
  • žličica soli
  • 3 žlice ulja

Priprema:

Kvasac otopiti u vodi. U posudi za miješanje pripremiti brašno sa šećerom i soli, dodati ulje i otopljeni kvasac pa mikserom s nastavkom za tijesta miješati dok ne postane kompaktno. Tada tijesto još dobro izmijesiti rukom dok ne postane potpuno glatko. Tijesto bi trebalo biti mekše nego za kiflice. Pokriti i pustiti da se uzdiže.

Nakon 15 minuta premijesiti tijesto, putiti 15 minuta da počiva, i tako još dva puta. Nakon što ste tijesto i treći put premijesili i ostavili da se diže 15 minuta istresite ga na radnu površinu posutu brašnom i podijelite na 6 dijelova. Od svakog dijela oblikovati lopticu, lagano je spljoštiti rukama pazeći da u sredini ostane malo deblja. Tako oblikovati okrugle lepinje promjera cca 15 cm i pustiti da počivaju dok se ne zagrije pećnica.

Pećnicu je potrebno dobro zagrijati na 220°C, zatim u njoj dobro zagrijati i lim na kojem će se peći lepinje. Kad se lim (s papirom za pečenje) zagrijao, brzo lepinje prebaciti na lim i gurnuti u pećnicu na 15 min. Pećnicu za vrijeme pečenja ne otvarati! Čim lepinje počnu dobivati mjehure po površini i lijepo počnu rumeniti, gotove su. Ohladiti ih na rešetki. Lepinje će nakon pečenja biti dosta tvrde, ali omekšat će nakon kraćeg stajanja.


Još puno zanimljivih recepata i savjeta potražite na Kutku za peciva i kolače.


Naši brendovi

© KVASAC d.o.o.|Prudnička 98, Prudnice, 10291 Prigorje Brdovečko|OIB: 77582119673
Telefon : +385 1 3349 900| Fax : +385 1 3397 669 | kvasac@kvasac.hr