Povijest | Kvasac d.o.o.
Na vrh

Vrh

Povijest

o_nama__povijest

Od pionira industrijske revolucije u Hrvatskoj  do dijela najveće svjetske grupacije u proizvodnji kvasca i pekarskih dodataka.

Još krajem 19 stoljeća na izložbama u Trstu i ondašnjoj Pešti, proizvodi grofa Dumreichera osvajali su prve nagrade, pa stoga ne čudi da su pekari s bečkog dvora za kraljevski kruh koristili upravo ovaj kvasac.

kvasac_140obljetnica_hrv_priprema

Tvornica kvasca i špirita u Savskom Marofu, općina Zaprešić, nekada tvornica žeste i pjenice, izgrađena je među prvim tvornicama takve vrste na području bivše Jugoslavije i jedina se održala do danas. U vrijeme osnutka, prije vaše od 140 godina, tvornica u Savskom Marofu bila je jedan od nosilaca gospodarskog razvitka Hrvatske – tvornica je bila među pionirima industrijalizacije Hrvatske te se smatra jednim od nosilaca gospodarskog razvitka. Korijeni proizvodnje kvasca u Prigorju Brdovečkom kraj Zaprešića utrti su još u 19. stoljeću – davne 1876. godine. Utemeljitelj tvornice u Savskom Marofu i njezin prvi vlasnik bio je sveučilišni profesor i tada vrlo poznati bečki kirurg dr. J. H. Dumreicher, rodom iz Trsta. Nakon njegove smrti tvornicu vodi njegov sin Teodor Dumreicher koji je s kvascem iz svoje tvornice u to vrijeme dobivao brojne nagrade i tvornica je doživjela procvat. Nakon njegove smrti tvornica je mijenjala vlasnike, a do najvećih promjena došlo je poslije Prvog svjetskog rata kada su povećani kapaciteti, obnovljena oprema te je tvornica prešla u dioničarske ruke. Poslije Drugog svjetskog rata tvornica je nastavila raditi pod imenom Žumberak, a 1967. godine dolazi do integracije s Plivom, jednom od najvećih farmaceutskih industrija na području bivše Jugoslavije.

Kvasac d.o.o. 2000. godine ulazi u sastav Lesaffre grupe, jednog od najvećih svjetskih proizvođača pekarskog kvasca i dodataka za pekarstvo te smo postali dio globalnog tržišta i uključili se u svjetske tokove tehnološkog napretka i komuniciranja s kupcima.

Stalni cilj Lesaffre grupe je prodaja kvalitetnih proizvoda te povjerenje kupaca koje je stečeno sposobnošću brze prilagodbe novim zahtjevima tržišta, rokovima isporuke, tehnološkom potporom i razvojem novih proizvoda.

Činjenica da je Lesaffre grupa potpuno nezavisna, daje joj snagu za motiviranje, povjerenje i jedinstvo, a fleksibilnost organizacije omogućava joj bliskost s osobama, industrijom i tržištem. U današnje vrijeme Kvasac d.o.o. na lokaciji u Prigorju Brdovečkom proizvodi svježi kvasac i pekarske dodatke.

U 140 godina svog postojanja i opskrbe tržišta kroz sedam generacija, Kvasac je proizveo oko 700.000 tona svježeg kvasca, što bi bilo gotovo dostatno za jednogodišnju proizvodnju pekarskih proizvoda današnje EU ili pak da bi mogli okružiti zemlju 2 i po puta, kada bi poredali blokove kvasca.

Naši brendovi

next
prev
© KVASAC d.o.o.|Prudnička 98, Prudnice, 10291 Prigorje Brdovečko|OIB: 77582119673
Telefon : +385 1 3349 900| Fax : +385 1 3397 669 | kvasac@lesaffre.com